Дві третини немовлят щодня вживають надмірну кількість цукру

Дослідники кілька років аналізували харчування 1 211 малюків віком від півроку до півтора року. При цьому цукор, що міститься в грудному молоці й молочних сумішах, не враховувався

Дослідження, опубліковане видавництвом Elsevier в Журналі Академії харчування та дієтології, показало, що дві третини немовлят (61%) і майже всі діти раннього віку (98%) щодня вживають надмірну кількість цукру. Він потрапляє в їх раціон через ароматизовані йогурти та фруктові напої. Немовлятам, які брали участь в дослідженні, було 6-11 місяців, а дітям – 12-23 місяці, пише sciencedaily.com

Поширеність цього явища вказує на наявність серйозної проблеми: розвиток неправильної харчової поведінки у ранньому віці.

«Наше дослідження першим звернуло увагу на проблему зайвого вживання цукру немовлятами і малюками. Адже це безпосередньо впливає на загальне здоров’я нації. Попередні спостереження показали, що харчова поведінка у ранньому віці формує подальші звички і культуру харчування», – пояснила Кірстен А. Херрік, доктор медичних наук Центру контролю і запобігання захворюванням в Хьяттсвіллі, Меріленд, США.

Організації охорони здоров’я в США рекомендують обмежити споживання цукру: чоловікам – до 9 чайних ложок, жінкам і дітям 2-19 років – до 6 чайних ложок на день. Що стосується дітей до 2 років, то у цьому сегменті відсутні будь-які порівняльні дослідження. Тільки Американська асоціація серця має деякі рекомендації.

Тому, підвищуючи обізнаність медичних організацій і лікарів завдяки результатам дослідження раціону малюків, слід створити відповідні вказівки та рекомендації.

Читайте ще: Не прокинулася після тихої години: дворічна дівчинка померла в дитсадку через ГРВІ

Дослідники кілька років аналізували харчування 1 211 малюків віком від півроку до півтора року. При цьому цукор, що міститься в грудному молоці й молочних сумішах, не враховувався.

Результати показали, що немовлята щодня вживали близько однієї зайвої чайної ложки цукру (еквівалентно близько 2% їх денної норми калорій), а діти 1-2 років – близько 6 чайних ложок цукру (близько 8% їх денної норми калорій). При цьому стать, рівень доходу і склад сім’ї на надмірне споживання цукру не впливали. Однак були відзначені деякі відмінності між расами: найменше зайвого цукру їли азіатські діти – 3,7 чайні ложки, а темношкірі вживали найбільше – 8,2 чайних ложок.

Зайвий цукор немовлята отримують з йогуртів, снеків, солодощів і випічки. Діти 1-2 років споживають більше цукру, коли до їх раціону включені фруктові напої, випічка, чистий цукор і льодяники.

Подальше спостереження за здоров’ям дітей старше двох років, харчування яких було пов’язане з надмірним споживанням цукру, показало появу таких проблем, як карієс, астма, ожиріння, підвищений тиск і змінення жирових відкладень.

Доктор Херрік переконана, що батьки повинні пам’ятати про надлишок цукру у тих продуктах, які вони вибирають в якості першого прикорму: «Перехід з молочної дієти (грудне молоко і молочні суміші) до звичайної їжі впливає на травлення, смаки і харчову поведінку». Вона рекомендує обговорювати з педіатром, яку тверду їжу вводити під час відлучення від грудей, а на продуктах звертати увагу на етикетку «Фактів поживності», як на альтернативне джерело інформації. Хоча, згідно з федеральним законодавством США, вимога вказувати дані про надлишок цукру в складі продукту або напою вступає в силу з січня 2020 року, багато виробників вже друкують ці відомості на упаковках.