Чи дієве лікування ГРВІ сезонними ягодами і рослинами?

Вірусні інфекції дихальних шляхів, особливо грип, серйозно та негативно впливають  на наше життя. При цьому дуже часто відсутні ефективні  засоби та вакцини. Причин, за якими імунітет проти більшості вірусів, що вражають дихальні шляхи  не виробляється на все життя, кілька.

Найголовніша полягає в тому, що захворювання, яке ми звикли називати застудою, викликається не одним, а великою кількістю вірусів.

Читайте також: Уроки пандемії: хлорохіновая істерія, питання без відповідей і хто врятує потопаючих

На даний час чисельність вірусів коливається в межах 200 типів, але тут важливо розуміти, що йдеться про відомі науці віруси. При цьому один тип вірусу об’єднує безліч підтипів. Часті зміни в антигенних структурах респіраторних вірусів (особливо РНК-вірусів) створюють труднощі для розробки ліків і вакцин. Технічно неможливо створити вакцини абсолютно проти всіх відомих на сьогодні вірусів, а потім їх перестворювати навздогін мінливим вірусам. Більш того, на те, щоб досліджувати невідомий раніше вірус і розробити вакцину проти нього, потрібен час, за який сам вірус може змінитися.

Сучасна медицина володіє великим арсеналом засобів для лікування ГРВІ та грипу. При цьому знімаються симптоми: полегшується нежить, знімається головний біль, знижується температура. У той же час вірус продовжує жити  поки організм сам не впорається з ним. Зміцнити здоров’я, дає змогу організму впоратися з захворюванням та відновити сили також допомогає природа.

Рослини проти ГРВІ

Які рослини допоможуть полегшити ГРВІ? Трави використовувалися віддавна різними народами для профілактики, а також лікування застуди й грипу. Терапевтичний ефект забезпечується наявністю хімічних або біохімічних агентів, які виділяються з рослин. Це різноманітні поліфеноли, флавоноїди, сапоніни, глюкозиди і алкалоїди.

Наприклад, виявилися ефективними при лікуванні інфекцій верхніх дихальних шляхів:

  • Корінь солодки. Основним активним компонентом є гліциризин. Ця речовина стимулює вироблення гамма-інтерферону Т-клітинами, має протизапальні властивості. Згідно з дослідженнями, лікування гліциризином приводить до явного зниження числа клітин легенів людини, інфікованих вірусом грипу А.
  • Бузина і журавлина. Екстракт ягід знижує симптоми вірусу грипу. Одним із ключових факторів противірусної дії є поліфенол.

  • Ехінацея. Препарати цієї рослини широко використовуються для профілактики та лікування застуди. Корінь ехінацеї вузьколистої може застосовуватися для поліпшення імунної відповіді на вакцину проти грипу. Гарячий напій з ехінацеї в результаті досліджень визнано ефективним при ранньому лікуванні інфекцій вірусу грипу. При цьому знижується ризик ускладнень.
  • Гранат. Екстракт граната, завдяки поліфенолам, здатний пригнічувати реплікацію вірусів грипу А. Електронно-мікроскопічний аналіз показує, що інактивація вірусу поліфенолами граната є, насамперед, наслідком ушкодження структури віріона.
  • Чай із гуави. Він помітно інгібує ріст клінічних ізолятів грипу A (H1N1). Ефективний для боротьби з вірусами епідемічного та пандемічного грипу.

Читайте також: Жити довго і щасливо: чи можна повернути «вкрадені» роки

Є наукові дані про підтримуючий ефект і лікарську дію при ГРВІ та грипі деяких вітамінів та мінералів:

  • Вживання продуктів, багатих цинком, може зменшити тривалість і важкість застуди.
  • У більшості людей вживання достатньої кількості вітаміну С значно зменшує тривалість і важкість простудних захворювань.
  • Дослідження підтверджують позитивний вплив споживання вітаміну D для профілактики грипу.
  • Виявлено, що пробіотики зміцнюють імунну систему, захищаючи від вірусу грипу та ГРВІ.
  • Продукти, що містять селен, приносять користь для здоров’я, поліпшуючи імунну відповідь на вірусні інфекції, особливо проти вірусу грипу А.
  • Дослідження показують, що щоденне вживання дріжджових продуктів протягом 12 тижнів приводить до помітного ослаблення респіраторних симптомів і зменшує тривалість захворювання.
  • Прийом витриманого часникового екстракту протягом 90 днів показує зменшення захворюваності застудою і грипом, зниження виразності симптомів і тривалості хвороби. Ймовірно, часниковий екстракт поліпшує функцію імунних клітин.
  • Лактоферин (білок), що міститься в коров’ячому і грудному молоці, підсилює та підтримує реакції імунної системи завдяки антиоксидантним, антибактеріальним і противірусним властивостям. Лактоферин ефективний проти бактерій, грибків та вірусів.

Які сезонні ягоди зміцнюють імунітет? Загальновизнані корисні властивості чорниці та лохини, ягід годжі, журавлини, дерези, обліпихи, ківі, вишні, калини, малини. Ягоди можна вживати в сирому виді та використовувати в безлічі рецептів.

Лужні дієти і напої

Ще в 1918-19 рр. під час пандемії «іспанки» було помічено, що підлужнювання харчовою содою знижує зараження грипом. І навіть у випадку захворювання підлужнювання полегшує симптоми.

Імунна функція працює краще в лужному середовищі. Підлужнювання може бути досягнуте за рахунок лужних дієтичних джерел харчування (переважно фрукти та овочі) і скорочення кислотних харчових джерел (м’ясо, риба, яйця, молочні продукти, зернові, безалкогольні напої). На pH крові також можна впливати природно (не за допомогою дієти). Наприклад, стрес і занепокоєння викликають кислий pH, а медитація приводить до лужного pH.

Читайте також: Як розпізнати перші симптоми вірусних інфекцій дихальних шляхів

У боротьбі з вірусами ГРВІ та грипу добре показують себе препарати прямої дії на основі флавоноїдів. Зокрема, на українському ринку – це сироп  Флавовір (оновлений Імунофлазід). Він пригнічує ферменти  вірусу грипу та ГРВІ, тим самим блокує їхню здатність розмножуватися і поширюватися у дихальній системі.

Пам’ятайте, що головна запорука швидкого одужання – своєчасне лікування. При перших симптомах застуди звертайтеся до лікаря. Пийте більше трав’яних чаїв, регулярно провітрюйте приміщення, вживайте достатньо овочів і фруктів.