Вчені виявили позитивний зв’язок у шанувальників зеленого чаю та інфекції SARS-CoV-2

Вчені виявили позитивний зв’язок у шанувальників зеленого чаю та інфекції SARS-CoV-2

Вивчення зв’язку між споживанням зеленого чаю та важким гострим респіраторним синдромом SARS-CoV-2 у населення Японії показало позитивну динаміку у зниженні захворюваності

Як відомо, зелений чай допомагає знизити ризик захворювання на грип та інфекцію верхніх дихальних шляхів. І як виявилося, галлат епігаллокатехіну, якого удосталь є в зеленому чаї, пригнічує інфекцію та передачу SARS-CoV-2. Крім того, країни з високим споживанням зеленого чаю мають нижчий рівень захворюваності та смертності від коронавірусної хвороби (COVID-19), пише news-medical.

У цьому дослідженні вчені вивчили зв’язок споживання зеленого чаю із захворюваністю на COVID-19 у групі медичних працівників із Японії. Учасниками дослідження стали співробітники спеціалізованої лікарні в Токіо. Учасники здавали кров щодо антитіл проти SARS-CoV-2, захворювання фіксувалося за допомогою підтверджених ПЛР-тестів, а споживання зеленого чаю визначалося з допомогою анкети. Відповідно до останнього пункту добровольців поділили на групи, залежно від частоти споживання кількості чашок чаю на день.

Згідно з вихідними характеристиками, учасники з групи більшого споживання зеленого чаю мали вищий ІМТ і частіше користувалися громадським транспортом у порівнянні з тими, хто пив менше чаю. Інших відмінностей у споживанні зеленого чаю не було.

З 2 640 учасників, віком 21-75 років, 74 особи, або 3%, перехворіли на SARS-CoV-2. Майже 40%, або 1 049 учасників, щодня вживали зелений чай.

Загалом, захворювання SARS-CoV-2 не було сильно пов’язане зі споживанням зеленого чаю. Але були ознаки зниження ймовірності зараження при споживанні понад 4 чашок чаю на день. Це доводить, що галлат епігалокатехіну може інгібувати інфекцію та передачу SARS-CoV-2. На думку авторів, нижчі шанси зараження серед любителів зеленого чаю потребують подальшого вивчення.