Вітамін D і риб’ячий жир запобігають розвитку аутоімунних захворювань

Вітамін D і риб’ячий жир запобігають розвитку аутоімунних захворювань

Щоденний прийом добавок з вітаміном D та риб’ячим жиром може захистити людей похилого віку від розвитку таких аутоімунних захворювань, як ревматоїдний артрит, псоріаз, захворювання щитовидної залози та ревматичної поліміалгії (викликає м’язовий біль та скутість у плечах та стегнах)

Як передає cnn, людям старше 50 років, які приймають по 2000 МО (міжнародних одиниць) вітаміну D3 протягом понад п’яти років, на 22% рідше ставлять аутоімунні діагнози. Хоча ця доза вдвічі-втричі перевищує рекомендовану добову норму вітаміну D для дорослих, яка становить 600 МО для людей до 69 років і 800 МО – для людей 70 років і старше. Також згідно з дослідженням, коли люди похилого віку приймають вітамін D протягом мінімум двох років, рівень профілактики аутоімунних захворювань зростає до 39%.

Дослідники ще знайшли можливий зв’язок між прийомом 1000 міліграмів омега-3 жирних кислот (риб’ячий жир) та зниженням аутоімунних захворювань, хоча зв’язок не був статистично значущим. Проте доведено, що прийом добавок вітаміну D та омега-3 жирних кислот у порівнянні з плацебо знижує розвиток аутоімунних захворювань приблизно на 30%.

Однак автор дослідження доктор Карен Костенбейдер попереджає, що дане відкриття не означає, що люди повинні поголовно вживати вітамін D – прийом надмірної кількості добавки загрожує серйозними наслідками. На відміну від водорозчинних вітамінів, вітамін D зберігається у жирових клітинах організму і може накопичуватися до токсичного рівня, що призводить до болів у кістках і шкодить ниркам.

Людський організм здатний виробляти вітамін D під впливом сонця та отримувати його з продуктів. Тому здоровим молодим людям добавки вітаміну не потрібні. А ось із віком така необхідність може виникнути. Але перед тим, як приймати дозу в 2000 МО, потрібно порадитися зі своїм лікарем, щоб пізніше не з’явилися певні проблеми зі здоров’ям – каміння в нирках та гіперпаратиреоз (підвищення рівня кальцію).