Учені відкоригували раціон середземноморської дієти, щоб подбати про довкілля

Дієта також має збільшити кількість прихильників здорового харчування

Австралійці вважаються чи не найбільшими споживачами м’яса у світі. Середньостатистичний житель Австралії з’їдає близько 100 кг м’яса в рік. При цьому більшість із них хочуть вживати здорову їжу і одночасно піклуватися про навколишнє середовище. Річ у тому, що в процесі виробництва червоного м’яса відбувається викид парникових газів. Тому виникла дилема, як зберегти баланс між кулінарними звичками і не шкодити здоров’ю та природі, пишет  sciencedaily.com

На думку вчених університету Південної Австралії, австралійці можуть бути здоровими і вживати м’ясо, використовуючи нову версію середземноморської дієти, спеціально адаптовану під австралійські смакові рецептори. Замість яловичини, пропонується включити до щотижневого раціону 2-3 порції пісної свинини, під час приготування якої виділяється набагато менше парникових газів і за смаковими властивостями Med-Pork не поступається іншим видам м’яса. Загалом типова середземноморська дієта складається з маслинової олії холодного віджиму, фруктів, овочів, горіхів, насіння, бобових, цільнозернового хліба, макаронів, помірного споживання риби і червоного вина, а також низького споживання червоного м’яса, солодощів і оброблених продуктів.

Читати ще: Набридливий кашель у дитини – непростий симптом

Таке спостереження виникло неспроста – учені дослідили на когнітивне здоров’я та ризик серцево-судинних захворювань групу людей 45-80 років, які дотримувалися Med-Pork і низькожирової дієти. У результаті в прихильників дієти Med-Pork показники розумового здоров’я виявилися кращими. На підставі цього лікарка Олександра Вейд із університету Південної Австралії стверджує, що нова Med-Pork дієта має більше переваг для австралійців. «Середземноморська дієта широко відома, як найбільш здорова дієта у світі, яка до того ж позитивно впливає на серцево-судинну систему і розумове здоров’я. Людям, які живуть на Сході, прийняти цю дієту буде складніше через культуру харчування, де існує обмеження на червоне м’ясо», – зазначає лікарка Вейд.

«Включаючи свинину до середземноморської дієти, ми одночасно розширюємо коло її споживачів і поліпшуємо якісний вплив на розумові здатності. Це особливо корисно для людей старшого віку, серед яких поширене таке захворювання, як деменція. Отже для Австралії Med-Pork дієта – це відмінний елемент здорового способу життя, де деменція одна з основних причин, що приводять до інвалідності та смерті. З урахуванням того, що при виробництві свинини відбувається менше викидів парникових газів, ніж при виробництві яловичини, Med-Pork дієта відповідає всім вимогам: смак, здоров’я й навколишнє середовище», – додає лікарка Вейд.

Згідно ВООЗ, до 2050 року кількість людей віком 60 років і старших перевищить кількість дітей віком до п’яти років. Інша статистика ВООЗ стверджує, що серцево-судинні захворювання посідають перше місце серед причин смертності, а деменція – одна з основних факторів інвалідності та залежності в людей похилого віку в усьому світі.

Середземноморська дієта з пісною свининою – це ефективна адаптація успішного плану здорового харчування, що приносить тільки користь. Чим більше людей визначить цей дієтичний план прийнятним для свого звичного раціону, тим здоровішим буде людство.