Соєві та пшеничні білки корисні для нарощування старіючих м’язів, але їх не можна порівняти із тваринним білком
Кількість вегетаріанців у світі продовжує неухильно збільшуватися, а відповідно, лікарів всі частіше цікавить питання, чи можуть рослинні продукти з високим вмістом білка замінити продукцію тваринного походження? На щорічній конференції Фізіологічного товариства Великобританії розглянули, чи тваринні білки ефективніші за рослинні для підтримки скелетної м’язової маси людини в літньому віці. Олівер Вітард із Королівського коледжу в Лондоні представив своє дослідження про соєві та пшеничні білки, яке показує, що для отримання результатів порівняно з «тваринною дієтою» у нарощуванні м’язової маси необхідна значно більша кількість рослинних білків.
Рослинний білок – перспективний, але неідеальний
Кількість людей, що не вживають м’яса, тільки у Великобританії зросло в чотири рази за останні 15 років і зараз становить 600 000. Рослинні дієти багато в чому корисні для здоров’я, але мало вивчені в сенсі збереження м’язів у людей похилого віку. Учені вважають, що основною причиною втрати м’язової маси з віком у здорових людей є скорочення кількості білків. Молекули білка людини складаються з 20 амінокислот, 9 з яких повинні надходити в організм разом із їжею.
Вітард та його колеги провели ретельно контрольовані лабораторні дослідження, які включали забір крові і біопсію скелетних м’язів, щоб побачити, як швидко можна наростити м’язи, вживаючи білок рослинного походження. Однак у цьому дослідженні було тільки два рослинних джерела білка – соя й пшениця. Надалі планується вивчити інші перспективні джерела рослинного білка – овес, лободу і кукурудзу.
Але навіть дослідження із пшеницею й соєю ставить під сумнів гіпотезу про те, що рослинні білки не допомагають нарощувати м’язи. Альтернативні м’ясу рослинні джерела білка підходять для підтримки розміру та якості м’язів у людей похилого віку. Однак таку дієту краще погодити з фахівцем, оскільки рослинного білка потрібно вживати більше, ніж тваринного. Ще краще використовувати більш збалансований і менш екстремальний підхід до зміни харчової поведінки, тобто вживати як тваринні, так і рослинні білки. Учені вважають, що простий перехід від тваринної білкової дієти до рослинної без коректування загального споживання білка, швидше за все, згубно позначиться на здоров’ї м’язів при старінні.
Соя як універсальний замінник
Перший продукт, подібний до м’яса – це соя, з якої сьогодні готують практично все – молоко для латте, стейки для бургерів, тофу для суші та майонез для олів’є. Це дотепер найкраща альтернатива тваринному білку, оскільки в соєвому «м’ясі» може міститися залежно від обробки 40–70% білка, все решта – вуглеводи і жири. Соя містить майже всі вітаміни групи В, безліч мінералів (кальцій, фосфор, залізо, магній, калій і цинк), жирні омега-3 і омега-6 кислоти. Єдиний мінус – не всі потрібні людині амінокислоти можуть надійти в організм разом із соєвим «м’ясом». Наприклад, у ньому мало метіоніну – незамінної для організму людини амінокислоти.
Пшеничне м’ясо Будди
Другою популярною альтернативою білку тваринного походження можуть стати продукти із пшениці. Вміст білка в ній складає до 25% залежно від сорту. Із пшеничного борошна виготовляють сайтан – продукт, який вегетаріанці теж уважають замінником м’яса. При його виготовленні крохмаль вимивається, а концентрація білка підвищується. У Китаї такий продукт називають м’ясом Будди. Білок із пшениці можна отримати також у складі різних страв, наприклад, один гарнір з макаронів твердих сортів пшениці здатний на третину задовольнити добову потребу організму в білку. Пшениця багата на мінеральні речовини, серед яких кальцій, калій, фосфор, магній, залізо, хлор, срібло, ванадій, селенів, вітамінами А, З, групи В, Е, F і PP. Звісно, у ній містяться й незамінні амінокислоти – валін, глютамінова кислота, лейцин, лізин, які забезпечують будівництво і ріст м’язів.