Дефіцит вітаміну D пов’язаний з підвищеною тяжкістю захворювання та смертністю серед госпіталізованих пацієнтів із COVID-19
Спільне дослідження Університету Бар-Ілан та Медичного центру Галілеї підтверджує, що достатній рівень вітаміну D може сприяти більш легкому протіканню коронавірусу, повідомляє ЕurekАlert.
У дослідженні враховувалися дані 1176 пацієнтів із позитивними ПЛР-тестами. Рівень вітаміну D у них виміряли до зараження.
Виявилося, що пацієнти з дефіцитом вітаміну D (менше 20 нг/мл) у 14 разів частіше тяжче переносили COVID, ніж пацієнти з понад 40 нг/мл.
Смертність серед пацієнтів із достатнім рівнем вітаміну D становить 2,3% порівняно з 25,6% у групі з дефіцитом вітаміну D.
Відомо, що вітамін D – це «вітамін сонця». У достатній кількості людина отримує його влітку, під час сонячних днів. Експерти радять проводити більше часу на вулиці та ловити сонячні промені у будь-яку пору року. В осінньо-зимовий період, при нестачі в організмі вітаміну D, рекомендується приймати добавки з його вмістом.
Вітамін D дуже корисний для здоров’я кісток. Головне призначення вітаміну D в організмі людини – забезпечення всмоктування кальцію та фосфору з їжі у тонкому кишечнику.