У великому обсязі інформації про правильне харчування можна легко заплутатися. Особливо це збиває з пантелику батьків. Однак, дотримуватися варто правила золотої середини. Діти повинні отримувати різні продукти з п’яти основних харчових груп
Класичні рекомендації щодо харчування більшості дітей старше 1 року стверджують, що дитині потрібно щодня давати 3-5 порцій овочів. Одна порція – це приблизно стакан сирих листових овочів і зелені, або 1/2 склянки інших готових або сирих овочів. При цьому важливо, щоб батьки самі їли овочі. Тоді дитина з більшою ймовірністю буде налягати на ті ж продукти, якщо мама з татом будуть моделювати правильні звички в їжі, пише medicalxpress.
Фрукти повинні з’являтися у вигляді 2-4 порцій на день. Це або половина склянки нарізаних фруктів, або цілий фрукт середнього розміру типу яблука, банана або груші. Для хорошого розвитку організму важливий білок. Він може бути не тільки у вигляді м’яса або риби, а й яєць, бобових і молочної продукції (йогурт, молоко, сир). Білка досить їсти 2-3 рази в день. Хліб, крупи або макарони – обов’язкова складова щоденного раціону дитини.
Білок допомагає зростанню і функціонуванню організму, включає створення нових тканин і вироблення антитіл, які допомагають боротися з інфекціями. Без незамінних амінокислот (будівельних блоків білка) діти були б більш вразливі до серйозних захворювань. Якщо дитина не хоче їсти м’ясо, його можна замінити на квасолю, горох (нут), зерна, насіння і горіхи. Або ж давати молочні продукти, багаті білком.
Читайте ще: Навчальний рік 2021/22 і штам Дельта: між «дистанційкою» і вакцинацією
Потрібно мати на увазі, що червоне м’ясо і молюски містять жир і холестерин. Тому дітям слід вживати їх помірно. Для дитячого харчування підійде нежирне м’ясо. Перед приготуванням жирного м’яса потрібно обрізати жир, а перед подачею на стіл птиці – зняти шкірку.
Не можна забувати про жири, які чомусь називають поганими. Хоча насправді жири необхідні для роботи організму – це хороше джерело енергії і незамінних жирних кислот, які беруть участь у метаболізмі, згортанні крові і засвоєнні вітамінів. Однак надмірне вживання жирів може дійсно викликати проблеми. Як правило, жири повинні становити до 30% калорій в раціоні дитини. Не більше 1/3 цих жирових калорій має надходити з насичених жирів (наприклад, м’яса), а інша частина – з ненасичених. Ці більш здорові жири можна отримати з будь-якої рослинної олії.
Важливо обмежити кількість цукру. Часто буває, що діти їдять цукру більше за рахунок більш здорової їжі. Така ж рекомендація стосується солі – хлорид натрію покращує смак багатьох продуктів. Але щоб соління не переросло в звичку, сіль можна замінити іншими прянощами, травами, спеціями або лимонним соком.