У багатьох сім’ях пандемія внесла корективи до звичного здорового харчування через стрес, дистанційної роботи та навчання, фінансових проблем і хвороб
Згідно з Національним опитуванням з питань здоров’я дітей, проведеним у США, половина респондентів повідомила, що з початком пандемії їхня сім’я стала частіше вживати домашню їжу, але 20% заявили, що стали більше їсти фаст-фуд, передає cnn. В опитуванні, проведеному університетом Мічігану, взяло участь більше двох тисяч батьків, які мають дітей віком від 3 до 18 років. «Ми розуміємо, що спосіб життя сімей впливає на харчування дітей, і вирішили дізнатися, як пандемія змінила харчові звички», – каже доктор Гері Л. Фрід.
Діти, які вживали фаст-фуд не менше двох разів на тиждень, частіше жили в сім’ях з низьким рівнем доходу, а також в тих, де вважалося, що їхня дитина має надмірну вагу. Хоча відомо, що регулярне споживання фаст-фуду викликає ожиріння, батьки все одно обирали його як компроміс, хоча він і шкідливий, і дорожчий, ніж приготування їжі вдома.
Читайте ще: Як уберегтися від зараження, якщо в родині є хворий на ГРВІ
Проте 72% батьків вважали фаст-фуд нормальним вибором, коли на готовку не вистачало часу, а 84% – хорошим у помірному споживанні. Деякі батьки не готували домашню їжу через надмірну зайнятість або стрес. Крім того, родини, які не мають машини або розташованого поруч продуктового магазину, також рідше готували їжу вдома, пишуть автори.
«Ми отримали чітке повідомлення від батьків про те, що приготування їжі – це занадто складно і забирає надто багато часу, і що найкращим рішенням буде перероблена їжа (фаст-фуд), – говорить доктор Майя Адам. – У людей також є сформовані звички у їжі: якщо людина звикла замовляти страви в ресторанах швидкого харчування, то їй буде незручно і важко дістати каструлю і закип’ятити трохи води для приготування звичайної пасти з овочами і сиром».
Одна порція фаст-фуду перевищує рекомендовану норму споживання жирів, натрію і калорій за день, не даючи при цьому потрібної кількості поживних речовин. Солодкі напої представляють реальний ризик для здоров’я, збільшують вагу у дітей і викликають карієс. Більшість страв швидкого харчування і солодкі напої є найбільшими джерелами калорій.