Рослинний світ унікальний і багатий речовинами, які є цінними не тільки для самих рослин, а й корисні для людини. Одними з них є флавоноїди – природні сполуки з фенольною структурою, що містяться в овочах, фруктах, зернових, накопичуються у коренях, стеблах, листях і квітках рослин у вигляді глікозидів.
На даний час існує близько 6000 флавоноїдів, які входять до складу жовтих і коричневих пігментів фруктів, трав, овочів і лікарських рослин. З них найбільш відомі трицин, апігенін, лютеолін, кверцетин, гіперозид, рутин, гесперидин, кемпферол і багато інших. У рослинах флавоноїди виконують різноманітні функції. Зокрема, вони захищають рослини від грибків, комах, бактерій і вірусів. Крім забарвлення, вони надають квітам певного аромату, щоб залучити комах-запилювачів, а деякі з цих природних сполук беруть участь в проростанні насіння. Флавоноїди захищають рослини від сонячної радіації, діючи в якості ультрафіолетових фільтрів. Крім того, описана їх здатність захищати зелений пігмент рослин – хлорофіл, від руйнування, тим самим підтримуючи життя на нашій планеті. Також флавоноїди відіграють роль в забезпеченні морозостійкості рослин і їх стійкості до посухи. Загалом, флавоноїди – це дуже корисні речовини для здоров’я і захисту рослин.
Читайте також: Вакцинопрофілактика проти COVID-19 в Україні: очікування та реалії
Безумовно, такі корисні властивості не могли залишитися непоміченими людиною. Вивчення флавоноїдів і їх можливостей впливати на людський організм почалося давно. Виявлено вже чимало ефектів флавоноїдів, а деякі активно вивчаються і нині. Сьогодні медицині відомі антиоксидантний (захищає від вільних радикалів), противірусний і антибактеріальний, протираковий, кардіозахисний, імунотропний і протизапальний ефекти. Показано, що флавоноїди чинять регуляторний вплив на жіночу гормональну сферу, забезпечують антистресовий захист, а також ефективні в зв’язуванні і зниженні токсичного впливу деяких важких металів (кадмій, свинець). І цей перелік далеко не повний.
Оскільки флавоноїди є природними сполуками, то вони вважаються еволюційно більш природними (фізіологічними) для людського організму, оскільки за роки еволюції він пристосувався до них. Крім того, висока і комплексна активність флавоноїдів поєднується з низькою токсичністю. З урахуванням цього інтерес до них в медицині з кожним роком тільки зростає.
Читайт також: Вчені США підтвердили противірусну активність діючої речовини протефлазід
Важливою особливістю флавоноїдів є різноспрямованість дії, коли одна речовина здатна чинити одразу кілька біологічних ефектів. Як це можна використовувати на благо людини? Це дозволяє більш всебічно впливати на виниклі при захворюванні порушення і усувати або зменшувати їх вираженість.
В останні роки в медицині активно вивчається здатність флавоноїдів чинити противірусну дію, пов’язану з пригніченням вірусних ферментів. І хоча цій проблемі увагу почали приділяти тільки в останні роки, наукові дослідження в цьому напрямку ведуться досить давно.
Потрібно сказати, що властивість флавоноїдів впливати на ферменти було давно доведені. Зокрема, сьогодні продемонстрована здатність цих природних сполук пригнічувати такі ферменти людського організму, як ксантиноксидаза, циклооксигеназа, ліпоксигеназа та фосфоінозитидна 3-кіназа.
Читайте також: Безсимптомна біда: «легка» коронавірусна хвороба у дітей виявилася підступною
Відносно вірусів увага медичної спільноти прикута до збудників гострих респіраторних вірусних захворювань. Це найбільш численна армія вірусів, яка дошкуляє людству. Тому найбільш активні розробки ведуться в напрямку пошуку нових молекул противірусних речовин, які б ефективно блокували вірусні ферменти і при цьому були захищені від розвитку нечутливості (резистентності) вірусів до них. І знову флавоноїди виявилися корисними з цієї точки зору. Вже проведені дослідження, в яких доведена противірусна активність цих природних сполук по відношенню до вірусів ГРВІ. Наприклад, в одному з досліджень, в якому вивчався вплив деяких флавоноїдів (кверцетину, катехіну, нарингеніну, лютеоліну, гіспідуліну, вітексину, хризину і кемпферолу) на вірус грипу і його фермент нейрамінідазу (забезпечує його поширення в людському організмі) було показано, що ці сполуки мають блокуючу дію на нейрамінідазу. Також є дослідження, які підтверджують здатність флавоноїдів пригнічувати ферменти, які відповідають за відтворення вірусного потомства всередині зараженої клітини.
Наукові дослідження стали основою створення препаратів рослинного походження на основі флавоноїдів, які мають доведену пригнічуючу активність по відношенню до вірусів. Серед таких, препарати, до складу яких входить активна (діюча) речовина – рідкий екстракт протефлазід, що містить комплекс флавоноїдів (трицин, апігенін, лютеолін). Їх противірусна активність знайшла підтвердження в багатьох наукових дослідженнях, що продемонстрували здатність пригнічувати активність таких вірусних ферментів, як нейрамінідаза вірусу грипу, РНК і ДНК-полімерази (є ферментами розмноження більшості вірусів), тимідинкіназа вірусів герпесу та інших.
Читайте також: Чи будуть діти менше хворіти на ГРВІ на дистанційному навчанні?
Для дітей, які схильні до негативного вірусного впливу, створена спеціальна дитяча лікарська форма – сироп Флавовір. Згідно інструкції, його можна застосовувати від народження.
Однією з відмінних рис противірусних препаратів на основі флавоноїдів є комплексність їх дії, що має на увазі поєднання кількох ефектів (полімішеневість), що за умови грамотного їх використання дозволяє впливати відразу не кілька шляхів розвитку вірусного захворювання. Наприклад, виражений антиоксидантний ефект флавоноїдів, які входять до складу препаратів з активною (діючою) речовиною – рідкий екстракт протефлазід, забезпечує захист клітин від утворених при запаленні в надлишку вільних радикалів, зменшуючи таким чином зону пошкодження. Це може дати можливість позбутися не тільки вірусного агресора, а й впоратися з можливими наслідками викликаного ним ураження дихальних шляхів.
Таким чином, природою створені багато цілющих формул, які людина може взяти на озброєння і розправлятися з вірусними агресорами, головне робити це правильно та консультуватися з лікарем.
Галина Бут, сімейний лікар